Ödev Alışkanlığı Kazandırma

6th Şub 2014

Çocukların okul dönemlerinde en büyük sorunlarından biri de ödev alışkanlıklarının oturmamasıdır. Bu yazıda ödev alışkanlığı nasıl kazandırılır anlattık.

Çocuğa Ödev Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır ?

Ev ödevleri öğrenciler için öğrenme, anne-babalar içinse çocuklarının eğitimiyle ilgilenmek için bir fırsattır. Ev ödevleri çocukların öğrendiklerini gözden geçirmelerini ve uygulamalarını, bir sonraki ders için hazır olmalarını, kaynakları kullanmayı, araştırma yapmayı öğrenmelerini ve konuları daha uzun zamanlarda incelemelerini sağlar. Bunlarla birlikte, çocukların düzenli çalışma alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olur, bağımsız çalışmayı ve sorumluluk almayı öğretir. Çocuklar okula başladıkları dönemlerde ödev yapmakta problem yaşayabilirler. Çünkü bu onlar için yeni bir görevdir.

Ödevlerini nasıl yapacaklarını, bilgiye nasıl ulaşacaklarını bilemeyebilirler. Okuldan geldikten sonra bir de ödevle uğraşmak sıkıcı gelebilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına nasıl ders yapacaklarını öğrenmeleri konusunda yardım etmeleri faydalıdır. Ancak yardım etmek çocukları yorulduğunda onların yerine çocukların ödevini yapmak değil, nasıl yapması gerektiği konusunda bilgilendirmek, bilgiye nasıl ulaşacağını öğrenmesini sağlamak, bunları kendi yapabilecek hale gelene kadar yardımcı olmaktır. Anne-babalar çocuk bunları öğrendikçe aşamalı olarak ödev yapma sorumluluğunu tamamen çocuğun kendisine bırakmalı ve anlamadığı, zorlandığı ve ne yapacağını bilemediği durumlarda ona yardıma hazır olduğu mesajını vermelidirler.

• Çocuklarınızın ev ödevlerinin sorumluluğunu almaları için öncelikle bu konuyu onlarla konuşmalısınız. Dersleriyle ilgili koyduğu hedeflere ulaşması için ev ödevlerinin önemli olduğunu, ev ödevlerinin öğrenmesine nasıl katkı sağlayacağını anlamasına yardımcı olabilirsiniz.

• Çocuklarınızın bu sorumluluğu kazanmalarını sağlarken uygun ortamı hazırlamak çok önemlidir. Ödevlerini yapmak için ona en uygun olan saatleri ve ödevlerini nerede yapacağını beraber planlayın. Evde, günün belli saatlerini TV ve benzeri aletlerin açık olmadığı, herkesin bir çeşit öğrenme işiyle meşgul olduğu sessiz çalışma saatleri için ayırarak bir rutin oluşturabilirsiniz.

• Ödevle ilgili size yöneltilen soruları yanıtlayın. Ama çocuğunuzla birlikte masaya oturup ödevini baştan sona yapmayın. Birlikteliğiniz, hem olumlu hem olumsuz bir alışkanlığın yerleşmesine hem de hoş olmayan gerilimlerin oluşmasına neden olabilir.

• Eğer çocuk ödevin tümünü yapmakta zorlanıyorsa o zaman ödevi küçük parçalara ayırın. Örneğin, yirmi problemi yapması yerine, ‘Beş problem çöz, getir bana göster’ deyin ve evin başka bir yerine gidin. Çocuğunuz beş problemi çözüp getirdiğinde, çabasından dolayı onu övün. Şimdi beş tane daha yap, sonra bana göster deyin.’

• Çocuklarınızın en iyi nasıl öğrendiğini düşünün. Çalışma ortamlarının çocuğunuzun öğrenme tarzına uygun olarak düzenlenmesi onun tek başına çalışmasını kolaylaştıracaktır.

• Çocuklarınıza zaman yönetimini kazanması için yardımcı olmanız ödevlerini zamanında bitirmesini sağlar. Çocuğunuza ev ödevlerini tamamlaması için veya sınava çalışması için gerekli olan süreyi belirlemesi için yardımcı olun. Mesela, çocuğunuz 2 hafta içinde bir proje yapacaksa onunla projenin bütün aşamalarını ve her adım için gerekli olan zamanı tartışın. Belirli bir zaman belirlemek çocuğunuzun bir projeyi kendi başına bitirmesine yardımcı olur.

• Ev ödevlerini planlarken de küçük ve gerçekçi hedefler koyun. Ödevlerini yapmakta zorlanan çocuğunuzun saatlerce masa başından kalkmadan ders yapmasını beklemeyin. Ödevlerini hiç yapmıyorsa öğretmenleriyle işbirliğine girerek ortak hedefler belirleyebilirsiniz.

• Çocuklarınıza ev ödevlerinde yardımcı olurken bu yardımın sadece onun iç disiplin kazanması, ev ödevlerini kendi başına yapabilmesi ve verimli ders çalışma becerileri kazanmasına yönelik olması gerektiğini unutmayın. Ödevlerini tamamlaması için sizin yardımınıza ihtiyaç duysa bile ödevlerin onun daha iyi öğrenmesi için gerekli olduğunu ve kendisinin yapmasının gerektiğini hatırlatın.

Pozitif Gelişim

Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlık Merkezi

error: