Çocuğumuzdan Neler Beklemeliyiz?

30th Oca 2014

Anne babalar çocuklarının hep en başarılı, en yetenekli çocuklar olmasını isterler. Ondan da bunun çabasını bekleriz. Bizim için dünyadaki en kıymetli varlığın herkes tarafından beğenilmesi ve övülmesi bizi de motive eder.

Çocuğumuzun bizim beklentilerimizi karşılaması zaman zaman zorlaşır. Onun kişiliğini, yetenek ve becerilerini göz ardı ederek her konuda üstün olmasını beklemek, onun kendisini yetersiz hissetmesine yol açacaktır. Her ne kadar o bizim için en mükemmel çocuk olsa da onun da bir kişiliği, istekleri ve becerilerinin olduğunu göz ardı etmemek gerekir. Çocuğumuzun yaşına, gelişim düzeyine, ilgi ve becerilerine uygun beklentilerde bulunmak hem onun yıpranmasını engelleyecek hem de bizim gerçekçi beklentilerimizin karşılığını almamızı sağlayacaktır.

Buna ek olarak çocuğumuzu yetersiz görmek de bir başka problemli durumdur. Onun yapabileceği şeyleri engelleyerek çocuğun kendini geliştirmesine fırsat vermemiş oluruz. Böyle gelişen çocuk ebeveyne bağımlı hale gelebilir ve özgüveni desteklenmediğinden her konuda kendisini yetersiz hissedebilir. Çocuğumuz her ne kadar bizim için değerliyse de onun büyümesi ile yeteneklerinin geliştiğini unutmamalı ve gelişim düzeyine uygun beceriler ortaya koymasına destek vermeliyiz.

Sık görülen bir diğer durum da çocuğun yaptıklarını değersizleştirmektir. Çocuğumuz bazen beklentimizin altında bir okul başarısı, spor başarısı vs. gösterebilir. Bu onun yapabileceğinden emin olduğumuz bir durum ya da gelişim düzeyi ve yeteneğinden beklenen bir çalışma ise, burada onun yetersiz olduğunu ifade etmek yerine daha iyisini yapabileceği konusunda cesaretlendirmek faydalı olacaktır. Bu kendisini güvende hissetmesine sebep olacak ve motivasyonu yükselecektir. Önemli olan nokta yargılayıcı ve kırıcı olmamaktır.

Özetlemek gerekirse çocuğumuzun gerçek yeteneklerini görebilmek ve onun özgüvenini desteklemek için gerçekçi hedefler koymak en uygun olanıdır. Yaşının, gelişiminin ya da becerilerinin üzerinde beklentisi olan aileler çocuk için yetersizlik kaynağıdır. Bu beklentileri karşılayamayan çocuk kendini işe yaramaz hissedebilir, ebeveynlerinin kendisini anlamadığını düşünebilir ya da onlara öfke duyabilir. Desteklenen ve cesaretlendirilen, gelişimi ve yetenekleri göz önüne alınarak değerlendirilen çocuk ise gerçekçi beklentileri karşılamakta zorlanmayacak ve kendisini değerli hissedecektir.

Pozitif Gelişim
Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlık Merkezi

error: