Bebeklerde Konuşma Gelişmesi

14th May 2014

Bebek hecelemeye ne zaman başlar?

0-6 ay: Bu dönemdeki bebekler hecelemeye başlayarak tek heceli ancak dilin ilkel ses yapıları olan anlamsız sözcükler çıkarmaya başlarlar. Bu sesler bütün dillerde, işitme engelli çocuklarda bile aynıdır. Bebek bu heceleri hem kendini ifade etmek, hem de diğerlerinin davranışını değiştirmek amacıyla kullanır. Bebek kendi çıkardığı sesleri dinlemekten hoşlanır ve bu sırada gülümser.
7. ve 8. ay: Çocuğun aynı hece kalıplarını birbiri ardına sıraladığı ve tekrarladığı görülür. (ma ma ma, da da da gibi) Oyun oynarken gülücükler dağıtır, kıkır kıkır güler ve kendi kendine neşe çığlıkları atar. Kızdığında veya canı sıkıldığında bağırır. 

Bebekler konuşmaya ne zaman başlar?

9-12 ay: Hecelemeler bebeğin anadilinin özelliklerini taşımaya başlar.Bu dönemde bebek, dostça yaklaşımlarda veya kızıp canı sıkıldığında kişiler arası iletişim yolu olarak amaçlı bir biçimde, belirli bir anlam taşıyan sesler çıkartır. Düşük ve yüksek çeşitli frekanslarda ve genizden sesler çıkarabilir. 10. ayda belki anlamlı bir kelime kullanabilir, 12. ayda bunu kesinlikle başarır. 10. ayda birçok bebek “Hayır”ı anlar. Ayrıca basit bazı talimatlara uyabilir. Müzik oyunları oynayabilir ve “mö”, “miyav”, “hav” gibi hayvan seslerini taklit edebilir 

Neden bazı bebekler daha geç konuşur?

Kısmen evet. Anne babanın geç konuşması ve genetik etmenler, çocuğun sağlık sorunları nedeniyle sürekli hastanede olması dışındaki durumlar konuşmayı geciktirebilir. Genelde normal gelişim gösteren bebeklerin en geç 1,5 yaşına kadar konuşması beklenir. Özellikle nörolojik sorunlar, zeka ve öğrenme problemleri, işitme sorunları, çocuğun konuşma organlarını yeterince kullanamaması ve otizm gibi problemler geç konuşmaya neden olabilir.

Bebek büyüdükçe konuşması nasıl gelişir?

1. ayKısa hızlı ve patlamalı olan genelde gereksinimleri için kullandığı sesler ağırlıktadır. Bazı sesler sakin ve sessiz ağlar kimisi ise çığlık atarak.. ancak bazen de bebek anne babayla iletişim kurmak için gığıldama sesleri çıkarabilir.
2-5.ayBebek artık konuşma organlarını kontrol etmeye başlar. Yemek ilgi yada uyku gibi farklı gereksinimleri için farklı ağlama tonları kullanır. Aaaa—oooo gibi keyif sesleri ünlü harflerin kullanımı ile başlar.
5-9.ayHece tekrarları başlar. Özellikle baba mama gibi ünsüz ünlü birleşimine yönelik heceler oluşturur.
9-18.ayHece kullanımları artar. Jargon adını verdiğimiz konuşmaya yakın ifadeler kullanır. Özellikle yan odada iken konuştuğunu bile düşünebilirsiniz.

 

Bebeğin konuşmayı ilerletmesi için neler yapılabilir?

Dergilerden kesilmiş yiyecek resimlerinden defterler oluşturulur ve isimlendirmesi sağlayın.

Çocuğun oynadığı tüm oyuncakların sürekli isimleri tekrar edin.

Evcilik oyunları ile taklidi oyunlar oynayın.

Bir torbaya çocuğun tanıdığı nesneler konur. Ondan çekmesi istenir. Her çektiğinde çektiği nesnenin ismi söylenir.

Çocuğa banyo yaptırırken sürekli vücut kısımları söyleyin.

Yanlış giyinme oyunu oynanır. Yetişkin bir çok kıyafeti bilerek yanlış giyer ve çocuğa nasıl giyilmesi gerektiğini sorar.

Gün yaşadığı olayları anlatması, neler hissettiği sorulur. Bunlarla ilgili hikaye oluşturulur, gerekirse resimler yapılır.

Çeşitli dergilerden çeşitli mimik ifadeleri olan resimler kesilir ve defter oluşturulur.Çocuğa anlatılan yüz ifadesine uygun resmi bulmasını istenir.

Çocuklara çeşitli duygulardan oluşan bir hikaye anlatılır. Ve çocuktan anlatılan duygu durumunu canlandırması istenir.

Ağlama, gülme, bağırma gibi duygu ifade eden sesler kayıda alınır. Çocuğa dinletilir. Ve ne olduğu sorulur.

Pozitif Gelişim

Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlık Merkezi

error: