Arka Sıra Haylazları Önde Tedavi Görüyor

25th Şub 2014

Arka sıra haylazları önde tedavi görüyor.

Yaramaz, tembel, dersi kaynatan öğrencilere ‘uzman’ yardımı. Sınıflarda arka sıraya oturtulan haylazlar için geliştirilen projeyle artık ön sıralar onların.

Öğrenme güçlüğü çektikleri için sınıfıyla uyum sağlayamayan, başarısız olan çocuklara özel proje… Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, 3 yılda 58 okulda 250 öğrenciyi eğitime kazandırdı. Özel eğitim çalışmalarına başladığı 2000 yılından beri en çok talebin çocukları ‘arka sıralarda’ oturan velilerden geldiğini fark eden Yılmaz, İstanbul’un Anadolu yakası’nda Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle uygulamaya soktuğu projde 250 öğrenciyi ‘ön sıralar’a geçirmeyi başardı.

Genelde yaramaz, tembel ve sorunlu olarak düşünülen çocukların ön sıradakileri rahatsız etmemeleri için arka sıralara itildiğini belirten Yılmaz, projeyi anlattı:

Kişiye ‘ÖZEL’ sınav

Çocukların eğitim sisteminden uzaklaşmadan bağımlılık, suça meyil, kişilik bozuklukları yaşamadan iyi bir eğitimle başarılı olabileceklerini kanıtlamak istedik. Bunu başardık da. Bu, ön sıraya geçtik, sorun çözüldü demek değil. Her sınıfı sindire sindire ve başarma duygusunu öğrenerek geçmesi esas. Öğretmenle birlikte müfredata uyarak öğrenciye özel yıllık plan çıkarılıyor. Yazılı ve sözlü dönemleri, telefon ya da mail üzerinden iletişim kurularak o dönemlere has çocuğa özel sınavlar hazırlanır ve öğretmenle paralel çalışılıyor.

Arkadaşlarının haberi yok

ŞENAY Yılmaz, sorunlu çocuğun arkadaşlarının ve diğer kişilerin bu uygulamanın onun için yapıldığını bilmediğini, sadece sınıf öğretmeni, rehber öğretmen ve müdürün bilgisinin olduğunu söyledi. Projenin en hassas kişisinin sınıf öğretmeni olduğunu belirten Yılmaz, ‘Sınıf öğretmeni, ince hassas bir çizgide. Kilit yerde. Kapılarını açan öğretmenlerle çok güzel sonuçlara imza atıyoruz. Kapılarını kapayan öğretmenler yüzünden ise çocuklara hiçbir şekilde ulaşamıyoruz’ diye konuştu.

Otistikler de sorunsuz okuyor

İSTANBUL’un Anadolu yakasındaki 58 ilköğretim okulunda 250 çocuk üzerinde uygulanan bu çalışmayla, öğrenim güçlüğü raporu bulunan çocukların bu raporlarının kaldırılması sağlandı. Otizm tanılı olup eğitim-öğretim hayatına devam eden çocukların yüzde 60’ının artık sorunsuz bir okul hayatı geçirdiklerini de ifade eden Şenay Yılmaz, ‘Hiperaktivite tanılı çocuklarımızdan yüzde 77’nin kaynaştırma raporu kalktı. IQ seviyesi 70 civarında olan öğrencilerden yüzde 20’si ise OKS’yi (Ortaöğretim Kurumları Sınavı) kazandı’ dedi

error: