Karne Zamanı

6th Şub 2014

Okul bittiğinde çocuklarımızın 1 senesi nasıl geçtiğini belirleyen en önemli faktör karnedir. Karne zamanı ebeveynler çocuklara nasıl davranmalı onları anlattık.

KARNE ZAMANI

Öncelikle karnenin tanımın yapmalı. Öğrencilere dönem sonlarında okul yönetimleri tarafından verilen ve her dersin başarı durumu ile devam, sağlık, yetenek ve genel gidiş durumlarını gösteren belgeye “karne” diyoruz.

Konuya psikolojik açıdan bakacak olursak, sürekli olarak kıyaslanan; arkadaşıyla, kardeşiyle, kuzeniyle hatta anne babasının çocukluğuyla kıyaslanan çocuklarımızı düşünüyorum. Kıyaslanmak, psikoloji biliminde çok da olumlu anlaşılan bir kavram değildir. Biz yetişkinler bile kıyaslanmaktan hoşlanmayız. Hiç birimiz kimseyle kıyaslanmak istemeyiz. Çünkü hepimiz tek, farklı ve biricik olduğumuzu düşünmeliyiz.

 

Anne-Babalar Karne Alan Çocuklarına Nasıl Davranmalı?

Anne- babaların zayıf notları olan karneye tepkileri nasıl olmalıdır? Çocukları ödüllendirmek doğrumudur? Çocuklar yarıyıl tatilinde neler yapmalıdır?

  • Karneyi sadece başarının göstergesi olarak yorumlamak doğru değildir. Bütün yıl boyunca çocuğun derslere katılımının ve öğrenme isteğinin, hangi dersleri sevdiğinin ve nelere ilgisinin olduğunun, ayrıca anne-baba, öğretmen tutumlarının da göstergesidir. Karnede sadece notlar üzerinde durmazsak, çocuğumuzun özelliklerini ve gerçekten neye ihtiyacı olduğunu görebiliriz.
  • Karneyi değerlendirmeye öncelikle iyi notlarla başlamak sonra düzelttiği dersleri üzerinde durmak ve en son zayıf derslerle ilgili konuşmak en doğrusu olacaktır.
  • Yorumlar sert ve ağır olduğunda, tehdit ve yaralayıcı ifadeler taşıdığı zaman çocukların psikolojisi tepkisel olduğundan – özellikle ergenlik döneminde bulunan lise öğrencilerinde istenmedik olumsuz davranışlar ve sonuçlarla karşılaşabiliriz. İlköğretim seviyesinde ise okula ve öğrenmeye karşı isteksizlik, dikkat sorunları, depresif duygulanım, kendine, kardeşine zarar verme davranışlarını görebiliriz.
  • Karneye ait yorumlar özellikle geçmişten geleceğe doğru yapılmalı, birinci dönemden ikinci döneme ve önümüzdeki yıl için ne yapabiliriz şeklinde değerlendirme sonuçlanmalıdır.
  • Çocukları birbirleri ve kardeşleriyle karşılaştırmak yerine, kendi içinde değerlendirmek olumlu gelişimi sağlayabilir ve gelecek yılla ilgili kaygı ve başarısızlığı azaltabilir.
  • Çocukların ilgileri ve yeteneklerinin farklılığını unutmamak gerekir.

 

Öğrenme süreklilik gösterir bu nedenle karne notu da değişebilir. Öğrenmede amaç, bu yıl ve bu karne odaklı değil, ilerideki yıllara yönelik olduğunda sonuç mutluluk verici ve tatminkâr olacaktır. Bütün çocuklara tatil hediyesi verilebilir. Hediye öncelikle sözel ödül olmalı, daha sonra çocuğun istediği, yaşı ve sınıfı ile uyumlu bir maddi ödül olabilir. Maddi ödülün değerinden çok sembolik anlamı önemlidir. Özellikle İlkokul seviyesinde olan çocuklar için karmaşık olmayan basit oyuncaklar, boya kalemleri, top, bisiklet, giysi, büyük ebeveyn ziyaretleri, deniz tatili, köy ziyaretleri, sinema ve müze gezileri yararlı olacaktır.

Çocukların tatilin başlamasıyla önce dinlenmeleri gerekiyor, ders tekrarı gerekiyorsa bunun okul açılmasına yakın zamanlarda başlatılması daha yararlı olabilir. Tatil sadece dinlenmek, eğlenmek ve boş vakit geçirme zamanı değil tam tersi dinlenirken ve hoş vakit geçirirken de öğrenme zamanıdır.

Yüzmeye gitmek, top oynamak, satranç öğrenmek, kitapçı ya da markette çalışmak, basit ev işlerinde yardımcı olmak yaşantısal öğrenmedir ve okul öğrenmesinin iyileşmesinde önemlidir. Tüm çocuklar güzel, mutlu bir tatili hak ederler.

Pozitif Gelişim

Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlık Merkezi

error: