Çocukta Beslenme Sorunları

1st Şub 2014

“Çocuğum Yemek Yemiyor!”, “Çocuğum Yemek Seçiyor!” ,  “Çocuğuma yemek yediremiyorum!”

İştahsız Çocuğa Nasıl Yaklaşmalı?

Öncelikle bir problem nerede bunu anlamak gerekiyor. Acaba çocuğun yemesini beklediğimiz miktar yaşına, boyuna kilosuna uygun mu? Yoksa beklentimizi mi değiştirmeliyiz. Hangi yaşın gereksinimi ne kadar?

  • Eğer sorun beklentilerimiz ya da yukarıda belirttiğim diğer sebepler değil ise, çocuğumuz yaşa göre gerekenin altında besleniyorsa bu sorunun dönemsel mi yoksa kalıcı mı olduğuna bakmak gerekiyor.
  • Eğer kalıcı bir iştah problemi var ise çocuğa kapsamlı yaklaşmakta fayda olabilir. Öncelikle büyümesi değerlendirilmelidir. Kilosu yaşla uyumlu artıyor mu? Boyu yaşla uyumlu artıyor mu? Boyla kilo oranı birbirine uyumlu artıyor mu? Vücut kitle endeksi yaşa uygun mu? Çocuğun büyümesinde ve gelişmesinde bir sorun var mı? Bu sorulara ve detaylara da bakarak iyi bir yanıt vermek gerekiyor.
  • Ancak iştahsızlığın tıbbi sorunlara bağlı olması nadirdir. Çoğu kez bu ya yapısal bir problemdir ve çocuğun yapısı, alışkanlıkları ve ailenin yaklaşımı gibi faktörlerin bir ya da birkaçının bir araya gelmesi ile ortaya çıkar.
  • Kalıcı iştahsızlığı olan, yemek yemeyen çocuğa yaklaşım ise çok incelikli yapılmalıdır.  Bir yandan ailenin yemek etrafındaki olumsuz duyguları, savaşımları, düş kırıklığı yetersizlik hisleri tutarlı bir destekle çözülmeye çalışılırken bir yandan da çocuğun hem gereksinimlerine uygun hem de kendi isteği ile katılacağı bir beslenme planı uygulanmalıdır 

Beslenmede Karşılaşılan Sıkıntılar

Özellikle okul öncesi çağa denk gelen iştahsızlık, yemek seçme, yememek için inatlaşma gibi sorunlardır. Yemeğe karşı direnç geliştirmeye başlayan çocuk, kısa yoldan inatlaşmayı öğrenecektir. Aile üyeleri arasındaki gerilimi artıran bu durum aynı zamanda çocuğun yakınları ile kuracağı iletişimin duygusal doyumunu engeller.

Yemek sanki yaşamın esas amacıymış gibi bir role büründüğünde, kısa süre içinde gerçekten de öyle olur.

Yemek; bir zevk alanı haline gelebilir mesela. Zevk aldıklarımız, doyumsuz alanlarımız olduğundan; bu psikolojik doyum arayışı, süratle bağımlı davranışsal ifadelere dönüşebilir.

Sağlıklı beslenme ya da mükemmel beden ölçülerinin çok konuşulduğu evlerde yeme bozukluklarının görülme olasılığı yüksektir. Çocuklarının diyet yapma kararını alkışlayan, zayıflamasını büyük bir başarı olarak kutlayan anne babalar; onları aslında gerçek hayatta karşılığı olmayan bir hayalin peşine yollarlar.

Disiplinli ve dengeli bir tutum oluşturarak işe başlanır. Yemek hiçbir zaman evin “esas meselesi” olmaz. Çocuğun istek ve tercihlerine duyarlı, saygılı yaklaşarak ve onu dinleyerek ama sonuçta çocuk olduğunu unutmayarak doğru adımlar atılmalıdır.

Bunun yanında, çocuk model alır. Ev halkının yeme davranışlarına uygun olarak davranış geliştirir.

Sonuçta, yeme davranışının ve kültürünün yerine yerleşmesi ile çocuk kendi kendini yönetmede önemli bir adım atmış olur. Bu da öncelikle yuvanın içinde doğru adımları atmakla gerçekleşecektir.

 Çocuğunuz yemek mi seçiyor?

Anne ve babaların, çocuklarıyla ilgili en şikâyetçi oldukları konuların başında şüphesiz ki beslenme geliyor. Çocukların genellikle problem çıkardığı beslenme konusunda, deneyeceğiniz birkaç farklı yöntem ve yaklaşım size çözüm sunabilir.

1. Çocuğunuzun seçimlerine saygı gösterin.

Küçük çocuklar, sadece acıktıklarında yemek yerler. Eğer çocuğunuz toksa, onu yemek yemesi için zorlamayın. Çocuğunuza zorla yemek yedirmeye çalışmak sadece işinizi daha zor hale getirir.

2.Yemekler konusunda sabırlı olun.

Bebekler ve küçük çocuklar, genellikle yemeklerine dokunmak, koklamak ve tabaktan çıkartmak isterler. Çocuğunuz, yemeğine alışana kadar sabırlı olun. Yemeğini tanıdıktan sonra bu huyunun da değişeceğini fark edeceksiniz.

3. Yemeği eğlenceli hale getirin.

Çocuğunuzun sevmediği bir yemeği yedirmeye çalışıyorsanız, ona en sevdiği kaşıkla yedirmeye çalışın. Akşam öğünleri için kahvaltılık besinler vermeyi deneyin. 

4. Çocuğunuza iyi bir örnek olun.

Siz fastfood ağırlıklı beslenirken çocuğunuzun brokoli yemesini beklemeyin. Öncelikli olarak çocuğunuza iyi bir örnek olmanız gerektiğini unutmayın. 

5. Dikkat dağıtıcı her şeyi kaldırın.

Küçük çocukların dikkatleri doğal olarak çabucak dağılır. Yemek zorlukları da bu dikkat dağınıklığı yüzünden olabilir. Bu sebeple, yemek masasında, çocuğunuzun dikkatini dağıtabilecek her şeyi kaldırın. Mümküne televizyonu kapatın.

Pozitif Gelişim
Özel Eğitim Ve Aile Danışmanlık Merkezi

error: