Hobiler

22nd Oca 2014

Ebeveynlerin birçoğu kendi küçüklüklerinde yapamadıkları hobi ve uğraşlara çocuklarını yönlendirmek istiyor. Bu arada çocuklarının yetenek ve ilgilerini görmezden gelebiliyorlar. Böylesi durumlarda aktivite gerginliğe neden olup sonucunda da bu hobinin bırakılması kaçınılmaz oluyor

Aynı anda birçok hobiye yönlendirmek Bale, resim, piyano, basketbol çocuklar bütün bu hobilerde ailesini mutlu etmek için çabalıyorlar. Yaşın büyümesi, okul yükünün artması, zamanın daha ekonomik kullanılması gerekliliği tercih yapmayı gerektiriyor. Bunlar hobi olarak mı kalacak, profesyonelleştirilecek mi? Eğer hobi olarak kalacaksa zorlanmadan, sıkılmadan, zevk alarak, eğlenerek istediği etkinliklere devam edebilir. Eğer bir alanda belirgin bir başarı, yetenek, ilerleme varsa, işte orada tercih yapmak, yönlendirmek ve destek olmak gerekir.

Hobi seçimimiz gelecekteki yaşantımızı da yönlendirebiliyor. Meslek seçiminde, yaşam tarzı oluşturmada, arkadaş ve eş seçiminde hobilerin önemli derecede etkili. Bu yüzden çocuğu iyi gözlemlemek, teşvik etmek, yeteneklerinin gelişimini, değişimini izlemek önemlidir. Her çocuğun bir yeteneği olacak diye kural da yoktur. Ama özel yeteneği olan bir çocuk, bu doğrultuda yönlendirilmelidir.
Çocukluk döneminin en önemli hobisi oyundur. Çocuk fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal olarak oyunla gelişir. Anne ve babalar aynı zamanda rol modeldirler. Bu yüzden ebeveynlerin hobileri çocukları da yönlendirir. Baba boş zamanlarında tamir işleri ile uğraşıyorsa bir süre sonra çocuğu da tamir işlerine ilgisi başlıyor. Anne takı tasarlıyor, örgü örüyorsa çocuk da bu hobilerden birisini ediniyor. 

Hobi & Yönlendirdiği Alan
Piyano çalmak: El-göz koordinasyonu sağlayıp matematiksel zekâyı geliştiriyor.
Lego oynamak: Yaratıcılığı arttırıyor. Üç boyutlu düşünme becerisi ve kas gelişimi sağlıyor.
Satranç, dama, üçtaş: Konsantrasyon, matematiksel düşünme ve sabrı geliştiriyor. Zihin jimnastiği yaptırıyor.
Her türlü bulmaca: Sayısal, sözel ve dilsel zekâyı geliştiriyor. Dikkati arttırıyor.
BasketbolYüzme, ip atlama: Fiziksel kas gelişimini sağlayıp çocukları disipline ediyor.
Ata binme: Dikkat ve konsantrasyon gelişimiyle bütün vücut kaslarını çalıştırıyor. Doğa ve hayvan sevgisi aşılıyor.
Aikido, karate: Diğer spor dallarından farklı olarak içinde yarış duygusu barındırmıyor. Bu yüzden kişinin kendini yönetme becerisini geliştirip özgüveni ve cesaretini arttırıyor. Zorluklarla başa çıkma becerisi kazandırıyor.
Drama, kukla, dans ve grup oyunları (saklambaç, ebelemece gibi):Sosyalleşme, iletişim ve empati kurma, özgüven ve duyguları ifade edip fiziksel ve duygusal rahatlamaya neden oluyor.

KOLEKSİYONCULUĞUN TEMELLERİ ATILIYOR

4 yaştan itibaren Taş, yaprak, deniz kabuğu, şişe kapağı, düğme biriktirme gibi aktiviteler de koleksiyonculuğun temellerini atıyor. Bu yaşlar okul öncesi döneme denk geldiği için yuva ve anaokullarında yapılan faaliyetler ve eğitim etkinlikleri çocukların hobi seçimlerinde aile dışında da seçenekler sunuyor. 6 ila 8  yaş aralığında ise arkadaşlarından etkilenmeler başlıyor. 12 yaşa doğru artık bir alana yönlenme, 12 yaş ve sonrasındaysa Soyut düşünme becerisiyle birlikte akıl yürütüp fikir sunabilecekleri hobilere yöneliyorlar. Dergi, gazete çıkarmak, çok parçalı yap-bozlar, daha çok bilgisayar ve internet oyunları, arkadaş gruplarıyla birlikte yapacakları sporlar da hâlâ ilgilerini çekiyor. Ayrıca kamplar bu yaşlarda gündeme geliyor. Bir enstrüman çalma isteği, eğer altyapısı sağlamsa bu yaşta devam ediyor.

Pozitif Gelişim
Özel Eğitim ve Aile Danışmanlık Merkezi

error: